Män (och kvinnor) som tjudrar kvinnor

Hundratals ungdomar samlas utanför ett gymnasium. Sysslan för dagen: Att straffa den person som enligt rykte hängt ut unga kvinnor på nätet – komplett med kommentarer om deras sexliv, härkomst och utseende.
Det sägs att det ska ligga en jämnårig kvinna bakom Instagramkontot, från vilket bilder samt nedsättande texter spridits. Så kan det mycket väl förhålla sig.
Min hypotes är dock att såväl manliga som kvinnliga parter har varit delaktiga i detta. Detsamma gäller för dem vilka nu (miss)sköter rapporteringen i media. Delaktiga, är nyckelordet.

Kvällspressen kastar i vanlig ordning ut artikel efter artikel. Det saknas emellertid någonting i dem alla. Visst redogörs det för förloppet, inblandade intervjuas och en och annan (bort)förklaring låter sig lanseras.
Expressen ifrågasätter Instagram och anser att problemet ligger hos deras underbemannade supportavdelning. Föräldrars ansvar tillägnas även det en helartikel; en som skulle ha fått Hem & Skola att mysa på den tiden det begav sig.
Men vad samma tidning inte gärna vill gå in på, är den sneda kvinnosyn vilken gjort hela det här debaklet möjligt. Och den lever och frodas på alla nivåer, kan jag tala om.

Några människor har fått för sig att det är helt i sin ordning att punktmarkera den kvinnliga sexualiteten; att medelst den ökända hora/madonna-stereotypfällan trycka till kvinnor med utgångspunkt i hurpass villiga de är till sexuellt umgänge inom, vad anklagarna definierar såsom, icke-sanktionerade konstellationer.
Dessa några…är lika med alla från den/dem som skapade kontot, via de kravallande ungdomarna till…Expressen.
Mitt i alla försök till förklaringar nämns inte denna medeltida kvinnosyn med så mycket som en gäspning. Snarare är man noga med att klargöra: ”Enligt samtliga drabbade flickor som Expressen har pratat med är inläggen rena lögner.”
”Och?”, undrar jag. Vore det mer i sin ordning att hänga ut kvinnorna om inläggen nu inte innebar lögner? Kan någon förklara för mig varför kvinnor förväntas försvara någon slags sexuell renlevnad inför såväl andraperson, tredjeperson som hela världen därtill?
Har vi inte kommit längre än så? Nej, det har vi inte!

Misogyni har varit på modet längre än samtliga av oss levat. Dock har dess gräsliga nuna hållits åtminstone hjälpligt i schack under nutid på dessa bredgrader, mycket tack vare att vi har haft en öppen diskussion kring att denna vansinniga företeelse faktiskt existerar.
Nu stärks emellertid åter dess bastioner; framförallt bland yngre människor, av bägge kön. Besök en högstadieskola, lyssna noga vid de rätta ögonblicken och du kan tro att du just har tagit en tidsmaskin raka vägen in i Femte Moseboken.

”Hora!”
”Din mamma!”
”Hon knulla sin systers kille när hennes syster va gravid med hans dotter!”
”2 på en kväll, fetaste horan!”

Ett utav dessa citat härstammar från kommentarshögen kring de uthängda kvinnorna på Instagram, resten från en helt vanlig dag på Östra skolan, Hudiksvall. Man kan konstatera att fan släpptes över bron redan den dag som landets skolor kapitulerade inför språkbruket att i vanligt dagligt tal använda kvinnors sexualitet som svärord.
Grattis, Sverige! Nu tar vi ett stort steg tillbaka mot sexualkonservatismens bottenskikt. Eller…åtminstone hälften av oss. För männens del är rätten att råda över den egna sexualitet självklar, det är bara kvinnorna det gäller att hålla reda på.
”Hora!”, är inget gångbart skällsord då det riktas mot en man. Åtminstone inte så länge han håller sig heterosexuell.

Somliga män vill kontrollera kvinnor. Somliga kvinnor är dem alltför behjälpliga.
Att stigmatisera den kvinnliga sexualiteten är det mest effektiva koppel som överhuvudtaget uppfunnits inom könsförtryckarbranschen. Om detta tillåts fortgå utan att möta motstånd, dras snaran sakta men säkert åt. Behöver jag tillägga att allt och alla som någonsin har varit för jämställdhet då kan ta och lägga ner på en gång?
Samhällets underlåtande i att på allvar ta itu med dessa attityder håller på att bli en draksådd vi alla kommer att få skörda snart nog. Kvinnorna får finna sig i att förklara sig närhelst en anklagelse dyker upp, de av oss män som faktiskt har uppskattat progressiviteten på jämställdhetssidan, får se hur backen köres i bås.

Varför så tyst om detta, Expressen? Rätt tid att öppna munnen och ta debatten är nu. Låt den inte gå förlorad i den sedvanliga smörjan av urskuldande bortförklaringar.
Och nej, Aftonbladet, du naiva. Detta är inte näthat – det är kvinnohat. Se det för vad det är: En så tydlig manifestation av könsmaktsordningen ni någonsin lär finna. Till och med försvarandet utav de uthängda kvinnorna andas könsförtryck.
Båda ni  – Expressen & Aftonbladet, gapar så att ögonen blöder om en tarvad höjning utav presstödet. Ni motiverar sedan detta med presumtiva insatser för demokratin. Nu har ni chansen att visa vad ni går för. Angrip samhällsproblemet misogyni på alla fronter. Kontrollen av kvinnors kroppar är en alldeles utmärkt startpunkt.
Eller…fortsätt göra vad ni gjort hela tiden. Stå still, glo, bortförklara och hoppas att det framledes alltjämt säljer lösnummer.

/Leo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.