Om stereo utomhus – saknad & åtgärd

Att vara utan starkström har sina fördelar. Man slipper att åskan drar in decimeterlånga flammor genom väggkontakterna. Likaså adjöss med starka störsändare på ugly fasadmätarskåp och inte minst… elräkningar! Men få vinster kommer helt utan uppoffringar. Jag skulle här kunna nämna dammsugare – denna pjäs man trodde sig kunna avvara utan minsta tanke, men som nu är ack så sörjd. Ändå finns det sådant som saknas än värre. Exempelvis möjligheten att på två minuter kunna dra ut en hundrameters sladdvinda och därefter fyra igång stereon uppe vid eldplatsen. Men skam den som inte tillser tonörat! Dags för ett stycke Flavumistisk problemlösning.

 

Jag tänker mig att allt kan få börja med en kista. Den bör inte vara större än att den går att förflytta någotsånär smidigt. Kanske kan fyra hjul hjälpa till att hålla det presumtiva ryggskottet på avstånd?
Anyway, inuti denna placeras sedan ett batteri av lämplig styrka och utformning. Själv har jag ett 13.8-volts gelbatteri till övers. Nog för att det sett sina bästa dagar, men för ändamålet torde det duga utmärkt. Några gamla startkablar, en laddregulator (tänk 10-20 ampere) samt säkringar är allt som saknas. Införskaffa, installera, mät!

 

Innan vi nu går vidare så tänker jag utdela en varning. Svagström är ingalunda ofarligt, och teori och praktik är i sammanhanget två helt olika saker. Det ena kan ge en stunds kul planerande, det andra döda dig på fläcken. Minnestips: Första stavelsen i likspänning. Saknar du kunskaperna, men ändå vill ha en välhängd portabel stereo, be din elektrikerkamrat om ett tjänsteutbyte. Du städar hennes hus, hon kopplar åt dig. Begrips!

 

Nåväl! På kistans lock skulle man kunna fästa en solcellspanel. Jag tänker mig gångjärnsfäste närmast låset samt ett uppfällbart stöd på baksidan. Meningen är att panelen ska kunna lutas uppåt i solens riktning, respektive fällas ner längsmed locket när den inte används. Hurpass kapabla bör solcellerna vara? Tja… Jag skulle säga 80 watt eller mer, men man tager vad man haver. En mindre är smidigare, om inte annat.
Awright! Vad vi nu har byggt oss är en mobil, självladdande strömkälla. Och häruppe laddar solceller dygnet runt såhär års. Do the math… Och behöver jag tillägga att kistan bör vara hyfsat vattenavstötande?

 

Så långt strömkällan, nu till själva speleverket. Det finns en del val att göra här. Man kan välja att bygga in hela rasket i kistan (i den mån måtten tillåter), men det skulle också gå att ha allt vid sidan om. Kanske ännu en kista? Löser ett och annat regnproblem, om inte annat!
Vill man sen inte hålla på och vricka kablar genom locket så går det med fördel att göra hål för kontakter längs kistans sidor. Håll koll på polariteten! För den oaktsamme finns idiotsäkra kontaktdon på närmaste elfirma som förhindrar just klanterier.
Hyfsade bilstereos finns i överflöd. De slängs till höger och vänster så fort det rensas garage och torde vara en mindre bagatell att lägga vantarna på. Komplettera med högtalare samt slutsteg. Det enda som gäller är att hålla koll på strömåtgången. Batteri och solceller sätter gränsen. Likaså hur många ampere som rusar genom ledningarna (det fanns en tanke med de där startkablarna…) Beroende på vad man har att tillgå samt, inte minst, hur det satts ihop, bör detta ha löst stereoproblemet. Musik vid eldplatsen är ännu en gång ett faktum.

 

Och förresten! Är man nu en bekväm såte så bör man påminna sig om att det ingalunda bara är en stereo som går att ha med sig tack vare denna portabla strömkälla. Ciggpluggen i bilen ger en idé om möjligheterna. Lampor! Laddare för datorer/telefoner/iPottor! Kaffebryggare! Tänk bara på batteriet. Blir spänningen för låg så slår laddregulatorn av tills dess att solen (förhoppningsvis) fixat skivan.

 

/Leo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.