Probleminsikt 0,1

Ikväll, klockan 20:30, infaller den sk. Earth Hour. Några av er står säkert i begrepp att troskyldigt släcka lyktorna nån timme, idka ”lördagsmys” i mörkret och kanske känna er lite mindre miljöförstörande för en stund. Jag ska inte ta ifrån er det nöjet. Whatever peels your banana, fira gärna Earth Hour om ni känner för det! Men ställ er samtidigt den kanske rejält obekväma frågan: Vad fyller beteendet för funktion? Vem vet, ni kanske finner svaret där i mörkret?

Jag har fått en del trevare från vänkretsen. ”Ska inte du släcka ikväll?” Nej, det ska jag verkligen inte! Med tanke på att jag saknar starkström så dras jag upplysningsvis med Earth Hour året runt. Blir ganska mörkt omkring midvintersolståndet, ska här påpekas. Mörkare än många ens kan föreställa sig. Att nu solcellerna såhär års börjar ge ström nog för att man skulle kunna kosta på sig en tänd lampa eller två, tänker jag således ingalunda försitta. Kalla mig egoistisk, det kan jag leva med.

Det är emellertid nu, vid den här punkten i samtalet, som vänkretsens miljösamveten börjar rynka betänkligt på mungiporna. Det är också nu jag skulle önska att sagda miljösamveten vore mindre upptagna av godhetsemblem och mer intresserade av verkligheten. Den låter sig nämligen inte bortförklaras med ett knäpp på strömbrytaren. Bara… kamoufleras.

Så mycket miljövän jag än må kalla mig så har jag aldrig riktigt dragit jämt med miljörörelsen. I mina ögon begår den kardinalfelet att försöka lösa ett problem skapat av ohejdad konsumtion… med ännu mer ohejdad konsumtion.
Släng bort dina gamla saker – bränsleslukande, energikrävande och ineffektiva. Ersätt dem med nya – effektiviserade, toppmoderna och miljömärkta med ett helt symboluppslagsverk.”

Låter ju riktigt turboprima! Finns bara ett problem. De nya sakerna du köpt (efter att du slängt de gamla i förtid) är konstruerade för att gå sönder i ännu tidigare förtid. Ja, så att du ska tvingas köpa nya om några år, givetvis. Har en känsla av att en och annan iPhone med fördel kan kallas till vittnesbåset här. Eller varför inte valfri A+++-energiklassade tvättmaskin? Och om de topplockshippa miljöprylarna mot förmodan inte går i graven på grund av bristande kvalité så kan de tänkas ha fått sitt dödsdatum förprogrammerat. Fråga din skrivare, vetja!

Att befolkningen köpt det här systemet behöver man inte blicka långt för att få vidimerat. Samma människor som vurmar för Earth Hour slänger årligen kläder, möbler, verktyg, husgeråd och fan och hans moster för en smärre förmögenhet. De köper sig sen den ena onödigheten efter den andra, blott för nöjet att få konsumera, eller shoppa, som det nu så beräknande kommit att benämnas. Probleminsikt: noll! Eller nej. Närmare noll komma ett, vilket vi snart ska se.

Miljötänket har kidnappats av konsumtionsmagnaterna – de som fixar sig sin rikedom med utgångspunkt i att du och jag förbrukar och köper nytt, istället för att spara och vårda. Att slå ihop den shoppingkultur de sedan tidigare etablerat med en hypad miljörörelse i behov av imaginära vardagssegrar, är således en för dem tämligen god affärsidé. För dig och mig däremot? Lurade halvvägs till tack och godnatt, vill jag mena!

Men ser då inte människor detta samband? Jo, jag tror faktiskt att de gör det! Om huruvida ordet klimatångest har välsignats av Svenska Akademien eller ej vill jag låta vara osagt, men inom psykiatrin är det idag en de facto-term. Och det är nu som funktionen av symboliska handlingar börjar göra sig påmind.

Klimatångesten behöver lindras. Men att gå så långt som till problemets kärna är medborgaren överlag inte beredd att göra. Att konsumera är ju en del av nutidskulturen, och att på ett såpass flagrant sätt avvika från denna blir helt enkelt för påfrestande. Konsumtion är en okomplicerad historia och gör månne vardagen smidig. Att däremot gå på tvärsen med själva tidsandan kostar blod svett och abstinenstårar.

Lösningen landar vid symbolhandlingarnas marker. Om medborgaren firar Earth Hour, komposterar ett bananskal då och då och/eller skänker en slant till Världsnaturplafonden… känns allt så mycket närmare det hanterbara. Samvetet tystnar för en stund och vänkretsen imponeras av medborgarens klimatmarta livsstil. Det ger känslan av win/win i en kamp som egentligen förloras lite varje dag. Och känslor är bedrägliga små tingestar ibland.

Konsumtionsmagnaterna nickar i bifall. Det ligger i deras intresse att ditt och mitt miljöengagemang håller sig till symboler. Två flugor slås i en smäll. Medborgarens klimatångest hålls på shoppingvänliga nivåer, alltmedan de själva kan tjäna en och annan krona på samme medborgares strävan efter att göra skillnad.

Är då Earth Hour så fel? Nej, absolut inte. Don efter person, remember! Släck dina lyktor en stund om du känner att det behövs. Men när du sitter där i mörkret, ta samtidigt en funderare. Fråga dig själv vad det fyller för funktion. Egentligen.

 

/Leo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.