Alla sagors odödliga

I sagor göms oerhörda krafter. När väl en berättelse slår rot i åhörarna är dessa inte längre blott mottagare, utan bringas steg för steg allt närmare, för att till slut själva komma att utgöra en del i helheten. De gamla folksagorna besatt just denna medlockelse, vilket deras bärare – sagoberättarna – var ack så medvetna om.
När nu årets Midvinterglöd har hunnit komma och gå, till rekordpublik och idel lovord, är detta det jag kommer att tänka på; hur vi kopplat in oss på en tradition som funnits lika länge som mänskligheten.

Arrangemanget Midvinterglöd har varit en resa och en utmaning. Som den folksagojunkie jag är, utövar hela konceptet sin svåremotståndliga dragningskraft. Midvinterglöd lyckas nämligen kittla mitt tycke för både originalitet och tradition samtidigt. Och inte minst… berättande.

Nog för att jag de senaste två åren framträtt på scen med både berättande och sång, men min främsta gärning inom Midvinterglödandet har varit i rollen som konceptläggare; att ta fram temat och ramverksberättelsen till varje års upplaga.
Arrangörerna, Petra Shara Stoor och Fredrik Fernlund, hade redan hösten 2012 en klar idé om vad de ville ha. Det handlade om en dynamisk sagoskapelse – inte enkom menad att bäras fram av de medverkande, utan även lämpad att involvera besökarna. Utifrån dessa grundvalar arbetade jag sedermera fram varje koncept (hittills: Lucia i folktron, Norrskenets spegel, Vinterväsen och nu senast Fjäderfall), vart och ett med uppsåt att förse besökarna med just tillräckligt ramverk för att sedan överlämna resten åt den egna fantasin. Det känns som om vi lyckades.

Om det ursprungligen var nyfikenhet, sökandet efter underhållning eller kanske till och med chockverkan som lockade människor att bevista Midvinterglöd så är det idag något långt däröver. Jag såg det på besökarna härom kvällen; hur det lyste i deras ögon. De var en del av berättelsen; i varierande grad och efter personliga preferenser, precis som i fallet med vilken folksaga som helst. Och precis som det var menat.
Kanske beror det till ansenlig del på sagokaraktären i centrum. Ty där finner vi någon vi känner bättre än vi tror: Lucia!

Midvinterglöds Lucia är baserad på Lilith-arketypen (även om viss avvikelse förekommit i och med den sk. Rymenar-lucian från 2013 års Norrskenets spegel).
Lilith är intressant, mycket på grund av att hon är såpass mångbottnad. Genom vår kända historia har hon ju agerat allt från mild ljusbärerska till vingburet, hotfullt väsen.
Det har funnits stunder då vi försatt henne i rollen som syndabock, förskjutit och förbannat henne. Lika ofta har vi bjudit in henne i värmen för att hon där ska trösta oss medelst lyktor och saffransbullar.

Vår Lilith har några år på hjässan. Millennier, till och med. Första gången hon nämns i nedtecknade källor så är det i en av ”apokryferna” till världens äldsta kända litterära verk – Gilgamesheposet. Därifrån har hon följt med oss; i Bibeln, i medeltida manuskript, genom folktro och hela vägen fram till den Skansentradition vi idag känner såsom Lucia.
Berättelserna i kärnan av Midvinterglöd lyfter de tidlösa aspekterna av henne. För besökarna känns hon påfallande hemtam, trots att få är vana att se henne i svart fjäderskrud och med järnkrona på huvudet.
Fattas bara, egentligen. Hon är ju en integrerad del av oss, oavsett tid, samhälle och övertygelse.

Tiderna förändras. Traditionerna med dem. Men om tidlösa väsen finns det alltid sagor att berätta. Och Midvinterglöd är, har varit och kommer säkert att förbli ett unikt och svårslaget tillfälle till just detta.

Leo Flavum & Katarina Borbos, Midvinterglöd 2015

Leo Flavum & Katarina Borbos, Midvinterglöd 2015. Foto: Philippe Rendu, http://www.philippe.se

/Leo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.