Flavums Kabinett 2015

För Kabinettets del har 2015 varit ett expansivt år. Enligt tillgänglig statistik har det trillat in besök så gott som varenda dag… förutom julafton (och så undrar folk varför man har issues med den där tomtepsykosen…) Anyway, Flavums Kabinett har uppenbarligen blivit ett återkommande inslag för allt fler nätresenärer. Underbart, om jag så får säga. Gör mig jätteglad.

Nåväl! Årets sista inlägg här på Kabinettet blir ingen återblick i traditionell bemärkelse. Snarare en liten uppsamlingskavalkad av några, i mitt eget tycke, läsvärda inläg från året som snart vandrar in i dåtiden. Håll tillgodo!


 

Min gästkrönika i Skolvåren

Först ut, förordet till min gästkrönika hos Skolvåren. Kanske inte årets märkvärdigaste text, men dock, som jag beskriver saken: ”Lite sarkasm, nån matsked ilska, ett kryddmåt humor + en hel plåt tänkvärdheter om och kring det där som kallas skolan.” Följ länken därifrån och vidare till Skolvårens webplats för att läsa hela gästkrönikan.


 

Din personlighet i 8 bitar

Next up, ett litet personlighetstest med retrotekniska förtecken.
Det sägs mig att många människor har problem med att få ihop livspusslet. Visst, det tror väl fasen när man håller sig med miljoner bitar… Ett gammalt Nintendo har emellertid bara åtta. Blir en aning grovyxat, men ack så mycket lättare att lägga.
Så känns ditt liv handkontrollerat, NESligt eller rentav halvvägs till Game Over? Låt vår sköna retrokonsoll skänka dig enkla, men handfasta svar på livets svåra gåtor. Som tillexempel om huruvida du är en Mario- eller Zeldamänniska?


 

Stockholm eller Stakholmen – två verkligheter i samma Sverige

Att bo i glesbygd är avkopplande, fridfullt och i största allmänhet befriat från de värsta aspekterna av samtidsssjukan… …tills någon urban miljöpartist får för sig att rädda världen, vill säga. Enter the pitchforks!

”Medan de bygger sitt innerstadsutopia lämnas föga tankeutrymme åt att livssituationen på andra sidan stadsgränsen ser så radikalt annorlunda ut. Från oss är de mest intresserade av att ta, ta och ta lite mer. Att se vår situation genom sakförhållandenas glasögon existerar inte på världskartan. Vi ska ovillkorligen anpassas till urbaniseringen. Att sen den globala klimatkrisen ingalunda avhjälps om så hela svenska landsbygden ställde bilen i ladan för gott, kan kvitta. Vi är vägbulan som står i vägen för Visionerna.”


Twilight – sångerna som försvann med skymningen

Från tid till tid händer det att jag får frågan om var mitt musikalbum Twilight blev av. Det var menat att släppas under hösten 2008, men dök aldrig upp. Här är hela berättelsen om vad som hände den hösten. Och om varför Twilight än idag känns svår att prata om. Sortera under Sorg!

”Att lära känna avgrunden är också att lära sig överleva. För mot det stora bråddjupet står man helt ensam och dess beskaffenhet går aldrig att tillfullo förklara för någon annan.
Ett benbrott är påtagligt. Det syns och kan således relateras till. Avgrunden är fantomsmärtan som är på riktigt. Den existerar, om än osynlig inom själens dunkla vrå.”


Kunskapen om kunskapande

Life goes on. Så även denna nyårskavalkad. Nu med en skopa ovett i furnuftskitteln och en sjuhelvetes krigsförklaring mot fördumningskulturen.

”Runtom oss råder en fördumningskultur, i vilken idealet är en intellektuell och kulturell analfabet – en kultur där det framställs som trendigt att inte veta, inte kunna. Eller mest av allt: att inte ens vilja veta eller kunna.”


 

Ingen nyårssammanfattning av Flavums Kabinett 2015 kan väl sägas vara komplett utan några fina bilder på…

Mitt Kontor-smtvätt-sTjernobyl

 

…mitt kontor, min upphängda tvätt samt min trogne strömkälla, gamle Tjernobyl. Sådär, back to business!


The lost realm of the Arkadhåla

Och så råkade vi snava, falla och försvinna ner i det förflutna; närmare bestämt arkadhålornas försvunna 80-talskungadöme.

”Att uppsöka en arkadhåla på 80-talet var lite som att vandra rakt in på cantinan i Mos Eisley. Rökdimman, lukten av utandad alkohol, skumrasket som bredde ut sig bland såväl ljuskällor som människor…
Det här var tillhållet för dåtidens gamers – en i allmänhet illa sedd grupp då det begav sig. Mellan maskinerna kunde man se dem hasa sig fram, matande besten med femma efter femma, allt för en plats på kvällens highscore-lista.

De var emellertid ingalunda ensamma. Nej, hade man öga för det ljusskygga kunde man finna allt från bookmakers till spritnasare. Och i hörnen – dit det underdimensionerade ljuset aldrig riktigt nådde – tenderade luvornas sammansvärjning att hålla hov. Svartmarknaden bodde under filtar eller inuti väskor, mestadels innehållande ett tvivelaktigt utbud av porrtidningar, ocensurerade skräckfilmer på VHS samt allehanda obskyra, och tillika obegripliga, föremål.”


Jag vet vad ni gjorde förra sommaren

Nu har vi nått fram till 2015 års allvarligaste inlägg på Flavums Kabinett. Det handlar om näthat, om livet det släckte… samt om mekanismerna som stod bakom.

”Kruxet med att proppa kamratstödjargruppen full av mobbare är, till ingen tänkande människas förvåning, att mobbingen blir business as usual. Vad det dessutom leder till är att mobbarna ges inflytande över själva begreppet. Vad som får kallas mobbing respektive inte, har alltså helt plötsligt hamnar i händerna på folk som vet att utnyttja sina fördelar, oavsett vad det kan komma att kosta andra. Med detta mandat kan de nu sedermera villkora och relativisera efter eget behag.

Avhumaniseringsprocessen tar fart. Nu med allmänhetens godhetsstämpel i brasan dessutom. Och samtidigt: Oavsett hur illa och hur omfattande ”kamratstödjargruppen” själva lever rövare, är deras skamgrepp placerade bortom allt ifrågasättande.”


 

Vännen med alla ovännerna

Flavums Kabinett 2015 tågar vidare. Nu till berättelsen om en herre som tvingade motpolerna att bli polare.

”Hur klokt det nu var att tussa ihop lite över femtio pers, av vilka var och en i bästa fall drog hjälpligt jämnt med cirka en handfull övriga, går att diskutera. Lägg pistoler, automatkarbiner, en hemmagjord kanon samt kopiösa mängder starksprit till ekvationen och det torde förvåna alla att ingen blev allvarligt skadad.”


 

Avslutnngen stundar. För den här gången åtminstone. Och som svanesång över det som varit tänker jag härmed lämna er med temat till årets Midvinterglöd. Så från hela mig till alla er…
Leo Flavum & Dimmerar’yn – FeatherFall

Förresten… Ni kanske vill ha texten också?

Sådärja! Nu blir det inte mer 2015. På andra sidan av ett skvalpande grogg-glas anar jag… ett gott nytt år! Ses där!

/Leo

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.