Förädlad imperfekt för perfekt futurum?

Det påtalas ofta att vi aldrig lär av historien. Egentligen är det inte så konstigt. Vi gör ju vårt bästa för att skriva om den. Och tycks heller aldrig lära oss att låta bli.

Den mänskliga historien är lika ofullkomlig som människorna vilka vandrat därigenom. Odjuret vilar ju trots allt latent inom oss och det ska inte alltför mycket till innan det börjar visa tänderna.

Ett samhälle utan omedelbara hot omkring sig tenderar att kollektivt börja fundera över det där. I tankarnas kölvatten följer för somliga kanske en viss dos utav skuld, eller rentav skam? Över allt vi gjorde, över allt som förblev ogjort… Eller över alla goda föresatser som löpande stenlägges på vägen mot mörkare trakter.

Tursamt nog upphör aldrig vår strävan. Men blind vandrar den dock stundom. Ty i strävan efter att skapa en framtid vackrare än nuet vi tack vare det förflutna tvingas hålla tillgodo med, tillåts glömskans förrädiskt förföriska hanteringsredskap att ta form. Om vi bara redigerar ut det där förtryckande gårdagsordet, sorterar bort de för tiden otidsenliga värderingarna, brännmärker väl valda kontemporära brandskrifter som rör om i vår kuddhörna till leverne, så nollställer vi det onda och markbereder för något bättre? Tror vi… Men med varje flisa av det förflutna som vi delvis reviderar eller i sin helhet fördöljer, raderar vi också en bit av den framtid vi skulle kunna skapa.

Nu är det ingalunda blott det bekväma i självinducerad glömska som driver historien att skrivas om. Nej, icke! Lika människotypiskt som det är att två sina händer av skam är den skamlöses två händer. ”Vid revolutioners upprinnelse står en idealist, kring dess utmynning – en tyrann”, brukar jag säga. Med tillägget: ”Länken dem emellan är opportunisten.”

Därhelst den durkdrivne vädrar makt lär historien med säkerhet utgöra visst omak. Och vad tar sig då opportunisten för under pågående diabolometamorfos? Jo, ser till att passionerat göra av med besvärligheterna. Inte sällan genom att styra om definitionen av historisk skavank enligt egna preferenser.

Redan omkring år 213 f.v.t såg den kinesiske kejsaren Qin Shi Huangdi till att bränna sin samtids historia. Några hundratal filosofer och vetenskapsmän fick följa med i brasan av bara farten. Inget före honom skulle få finnas. Ingen i framtiden skulle få minnas. Annat än honom.

Nazitysklands bokbål får väl sägas vara allmänkännedom idag. Dock kanske inte amerikanska Food and Drug Administrations gjutjärnsbrasa utgjord av psykoanalytikern och sexologen Wilhelm Reichs samlade verk, däribland titlarna Den sexuella revolutionen och Fascismens masspsykologi. Inget orgasmsnuskande eller skamlös rannsakan av auktoriteter in the land of the free, inte.

I nutida mellanöstern utspelar sig en annan sorglig historia med snarlika motiv, och som vi troligen inte sett slutet på än. För cirka 1500 år sedan gjorde sig någon besväret att hugga ut enorma Buddhastatyer ur klippväggen i Bamiyandalen, Afghanistan. På några veckor hann talibanerna radera ut hela skapelsen medelst luftvärnskanoner och dynamit. På liknande vis slutade IS lilla date med Baal-templet i Palmyra. 4000 år av mänsklig historia på plats är ju ingen höjdare för den som tror sig ha alla svaren färdiga. Inga avgudar på våran gata…

Listan på liknande förseelser kan göras lång. Drivkrafterna sammanfattas i blott några meningar.

Ett dimmigt ingemnasland förbinder skuld & skamrevisionistens rödpenna med maktopportunistens radergunmni. Det kan i grunden börja som en god tanke. Om att avlägsna dåtidens infektionsrester från nuets läkningsprocess, månne? Låter rätt och riktigt? Eller?

Någonstans på vägen må driften mycket väl, just lika människotypiskt, driva iväg, ändra skepnad. När den goda tanken blir till känslan av att just du har fått en insikt som för andra uteblivit, inträder också, måhända, lusten att genomdriva den tilltagande övertygelsen. Samhället skulle ju bli så mycket bättre om alla förstod det där som för dig är så självklart, eller hur?

Blåser dina tankegångar dessutom i harmoni med samtidsvindarna så kan det därutöver leda till att du gynnsammas. Fördelar och öppningar kan komma din väg, människors beundran likaså. Att revidera och gömma undan för allas förmodade bästa blir snart så mycket mer än blott en omtänksam tanke. Du har ju just fått dig ett kraftfullt incitament för att driva på utvecklingen, alldeles oavsett hur den kan tänkas veckla ut sig.

Idag är bokbålen passé, undantaget hos enstaka fårskallekluster med för mycket tid och tändvätska till sitt förfogande. Istället flyter processen sömlöst. De små revideringarna, var och en inte mycket till märkvärde, ändrar ehuru sakta nyanserna på helheten. Och upplevelsen av historien med dem.

Den framtida glömskan lär sällan handla om totala bortfall. Tvärtom! Det mesta bevaras. Det som äger rum är i själva verket informationsförtunning; en gradvis degradering som vanställer och förvrider. Den en gång så detaljrika helhetsbilden blir till en metaforiskt lågupplöst Gif i det digitalt assisterade kollektiva människominnet. Se dig omkring och se vad du kan se. Samt vad du kanske inte längre ser…

De dogmatiska, auktoritära idéläror som för bara en hästspark sedan krävde miljontals människoliv på offeraltaret paketeras nu om och återlanseras. Våra varningsklockor ringer inte där de borde, för vi känner inte längre igen dem. Visst kan vi i reda siffror peka på sagda idélärors många förbrytelser. Men tack vare informationsförtunningen har vitala delar i orienteringen kring mekanismerna bakom deras framväxt kommit att förvanskas. I det allmänna medvetandet kan insikten om dem till och med ha gått förlorade på sina håll, då ofullständigheter satts i opportunisters värv. Därför förblir gårdagen blott en morgondag iväg.

Historien har sina många skavanker. Att försköna, revidera bort eller förvanska minnet av dem garanterar inget annat än deras återkomst. Något vi för övrigt aldrig tycks lära oss.

/Leo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.