Rummage

Jag är skitkass på att komma ihåg födelsedagar, årsdagar och allt i dess likhet. Det är bara att erkänna. Ska jag gripa efter någon som helst förmildrande omständighet så vore det väl att jag åtminstone är konsekvent. Jag missade ju bemärkelsedagen för ett visst stycke konst som jag själv, av förklarlig anledning, råkade vara inblandad i. På ett hörn. Eller mitt i. Lite beroende på hur man ser det.

Men, men! Bättre sent än… ännu senare! Jag talar förstås om videon till min singel Rummage, som i mars månad fyllde 5 år. Grattis i efterskott!

Själva låten Rummage är det väl inte så mycket att orda om. Efter debaklet med Twilight så var den ett försök att komma tillbaka – lika mycket som kompositör och artist som… ja, som människa. Rummage - Leo Flavum
Texten speglar ganska väl hur jag kände just då, samtidigt som den melodimässigt lindats in i något som jag tänkte att mina lyssnare utan alltför stora ansträngningar skulle kunna känna igen sig (eller mig) i.

Inspelningen skedde till stora delar i mitt eget hem under sommaren, 2010. Vid det här laget hade jag lärt känna husets alla vinklar och vrår samt vad de dög till i inspelningssammanhang. Och det var faktiskt en hel del. Lyssna noga på ledsången i Rummage. Utöver viss eq-filtrering samt kompression så är ett tvåtappsdelay den enda effekt som pålagts sångljudet. Allt reverb du hör är i själva verket det naturliga rumsekot på min ovanvåning.

Rummage-The Baroque Fiddler

Det var vid dessa inspelningssessioner jag för första gången kom att arbeta tillsammans med Petra Shara Stoor. Rummage hade nämligen ett antal textrader menade att fungera som ”svar” till ledtexten. Samtliga dessa var på mitt konstruerade språk Xhaimeran, varvid jag behövde en sångerska som kunde hantera uttalet enligt instruktioner. Det där fixade Petra galant.
Nåväl! Detta samarbete skulle, som många av er vet, visa sig bära ömsesidig frukt långt utöver vad jag inledningsvis tänkt mig.

Men vi är inte riktigt där ännu…

Rummage - The Crucified Scarecrows

En första testmix såg dagens ljus någon gång under hösten. Denna var jag emellertid inte nöjd med. Ytterligare pålägg kom således att äga rum i Bogstas både studior. Om jag inte minns helt fel så rörde det sig om ytterligare totalt tre sessioner, och först vid det laget så kände jag att produktionen började falla på plats såsom jag önskade.
Dock återstod ännu en runda vid mixerbordet innan den Rummage som vi vant oss vid idag skulle ligga färdig. Hursomhelst, det kändes skönt att vara på banan igen.

Rummage - The Girl

Själva videon är en separat produktion, vilken jag personligen inte var överdrivet inblandad i (förutom då min egen insats framför kameran). Allt började snarare med att Petra Shara Stoor, efter ett antal genomlyssningar av den ofärdiga slaskmixen, påpekade att Rummage torde göra sig bra i videoformat. ”Hela låten känns som en film”, minns jag att hon sade.

Jag får erkänna att jag från början inte direkt kände mig jätteentusiastisk. Men när hon kort därefter presenterade ett manus samt medföljande storyboard så övertygade hon mig emellertid å det grövre. Hennes idé var helt enkelt suverän! Och jag minns att jag förvånades över med vilken skärpa hon tolkat låtens essäns, för att sedan omsätta den i bilder.

Rummage - Leo Flavum in action

Ungefär vid samma tidpunkt som Rummage genomgick slutmixpurgatoriet så togs nästa steg mot videons förverkligande. Petra hade kontaktat filmbolaget Roadside Picnic (Eva Q Månsson & Daniel Burman) i Strömsbruk. På något mystiskt vis lyckades hon involvera dem i projektet.
Det var en guldallians, vill jag påstå. En ansenlig del av det som gör Rummagevideon till vad den är ligger i det fina kameraarbetet.

Nåväl! Petra jobbade till synes dygnet runt för att få ihop det finstilta. Inspelningsbudgeten säkrades via medel från såväl Film Gävleborg som Nordanstigs näringslivsfond. Därtill erhöll hon löften om praktisk hjälp från en rad lokala aktörer.

Apropå det senare: att förlägga produktionen till Gränsfors var det bästa hon kunde gjort. Själv minns jag med tacksamhet all den stöttning och entusiasm inför projektet som övriga Gränsforsbor visade. Det var många som erbjöd sig att hjälpa till. Helt utan anspråk på ersättning dessutom. Jag har svårt att se att resultatet skulle ha blivit vad det blev om det inte vore för alla dessa hjälpsamma extrahänder.

Rummage - Shara

Filmningen tog fyra dagar i anspråk. Förutom vid mina egna scener så stod jag själv mest vid sidan om och tittade på. Eldade lite, drack lite, hjälpte någon stackare att återfå känseln i benet efter att vederbörande genomgått barfotascener i meterdjup snö…
Aktiviteten var konstant runtomkring mig. På gården utanför trängdes allehanda maskiner. Elverk, lyft, traktorer och jättelika strålkastarställningar, huller om buller. I köket övades koreografi för kråkskrämmor…

En gravt förvirrad journalist fick för sig, av outgrundlig anledning, att det var undertecknad som stod för matlagningen. Jag dementerade aldrig, men tänkte att det vore väl en enkelbiljett till att försätta hela filmbesättningen ur fungerande skick…. (Britt-Marie Sallander stod för den delen, vilket nog får sägas var en välgärning, sett till allas hälsa.)

Om kvällarna festades det ganska ordentligt. Att alla trots allt lyckades komma ur bingen och hålla tidschemat morgnarna efter var inte helt givet, om jag säger så. Antar att Petras drillsergeantattityd hade en del med saken att göra…

Rummage - Leo Flavum in action 2

Klippningen sköttes av Daniel Burman och Petra Shara Stoor i den förres studio. Det tog, av förklarliga anledningar, en jävla tid. Jag kan bara tänka mig hur många timmars film de var tvungna att gå igenom innan de slutliga tagningarna lokaliserats och förts på plats. Hatten av! Ni gjorde ett förbannat bra jobb.

Så var det dags för Dagen D! Premiärvisningen av Rummagevideon ägde rum på Nordanstigs Företagarförenings årsmöte, den 16:e mars, 2011. Bergsjögården var platsen. Reaktionerna? Ja… Somliga jublade och gav oss stående ovationer. Andra såg ut som om de just fått en bomb i skallen (”korsbrännarscenen” mot videons slut var inte helt okontroversiell och bådade således för allehanda tolkningar).
Rummage – alltifrån låt till video – berörde. Och däri vilar det väsentliga. Den dag jag inlåter mig i konstskapande som inte berör… då är det dags att lägga ner.

Några dagar senare fick Rummage sin officiella utgivning. Och så vitt jag vet lever den än idag i högsta välmåga därute på nätet, för envar att lyssna på och beskåda.

Tack till alla som medverkade. Det var, och blev, fantastiskt!
Grattis till oss hela högen! Grattis till Rummage!

Leo Flavum - Rummage

/Leo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.