Vid regnbågens slut ligger en punktskatt

Från och med i dag är solen inte längre fri. Hädanefter får vårt planetsystems mittpunkt vackert foga sig till de punktbeskattades skara, i celebert sällskap av bland annat koldioxid, deponerat avfall och en pava brännvin. Åtminstone i den mån dess strålglans nu omsätts i elektricitet…

Sånt här tar fram anarkisten i mig. Jag vämjs, som bekant, över alla försök att detaljstyra den mänskliga tillvaron. Därtill när ett visst kader, må de kallas folkvalda, tar sig rätten att avgiftsbelägga det som tillhör envar. Isynnerhet om beslutet är helt urbota förnuftslöst, som nu. Utvinning av solenergi skadar nämligen inte omgivningen såsom exempelvis vattenkraft eller storskaliga vindmöllor. Det är kontroll och skattehunger det handlar om, inget annat. Jo, möjligtvis lydnad. Men det återkommer vi till om en stund.

Nåväl! Det som gäller nu är att den som har en solcellsanläggning kapabel att plocka ut mer än 255 kilowatt elektricitet – så ren och miljövänlig att Fridoluskens magsäck vore en sopstation i jämförelse – får nu börja garnera skattekontot. Vi med mindre anläggningar slipper undan. Änsålänge. Och jag betonar änsålänge.

Vad det är för några som tagit detta beslut är hyfsat intressant. Det råkar av en händelse vara samma rosenbadbollar vilka annars i vers och refräng sjunger den Förnybara Energins och Det Hållbara Samhällets skillingtryck. Att solenergi både är förnybart samt bidrar till visionernas Hållbara Samhälle borde således snarare föranleda subventionering än punktbeskattning. Kan man tycka…

EU har en tass med i spelet. Surprise… Detta i form av lagar om konkurrens, vilket förklarar ett och annat. Svenska regeringars förhållning visavi EU tycks ju i största allmänhet likna den av en prestationsivrig schäfer på brukshundsklubben. Och det här påfundet skulle de då tamejfan kunna kamma hem lydnadsmedalj för anytime.

Jag tänker: kunde de inte varit liite mindre mindre bäst i klassen för en gång skull? Kanske till och med idkat såpass mycket olydnad att de utmanat husse EU, med tanke på att det faktiskt rör sig om ett viktigt steg mot det där Hållbara Samhället?

Min inställning till den kommersialiserade miljörörelsen har jag betråkat er med förr, men här har vi ett exempel så gott som något. En sann miljörörelse ska, enligt min allt annat än blygsamma mening, sätta miljön först, vilket kan tyckas självklart. Även när det går på tvärsen med samhällsordningen. Och ISYNNERHET när det gäller de stora frågorna, som direkt påverkar vår långsiktiga fortlevnad på den här planeten.

För mig är förnybar energi inte någon simpel säljslogan, utan avgörande för vår framtid. Miljörörelsens politiska gren har däremot en annan syn på saken… även om de föredrar att saken inte syns för mycket.

Jag ser det som att här visar miljönissarna vad man går för. Att nasa på folk kapitalvaror med ett eller annat svanklistermärke går hyvens. Att vara oss alla behjälpliga genom att erbjuda taxfree 100% miljövänlig elförsörjning är de däremot mindre intresserade av. ”Nog diskuterat och hit med lovorna!”, säger regeringen, vilken bland annat inhyser Miljöpartiet. Klimatångestdrabbade medborgare hänvisas att fira Earth Hour eller återvinna nån ölburk.

Summa summarum: Solenergi – skattebefriat och lättillgängligt – skulle kunna vara en början på att ersätta åtminstone några av de många förödande energiutvinningssätt vi håller oss med. Men det skiter ledarskapet i, med yster hänvisning till EU:s konkurrensregler. Inte för att så värst många lär höja på ögonbrynen. Men håll sånt här i minnet när det framöver jagas vedeldare, införs utsläppsrätter på hönsgödsel eller annat trams med hänvisning till miljön. När det väl gäller så gäller det klöver. Och inte den biologiska sorten.

/Leo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.