Hultkläppen

I bakhuvudet har en längre tid funnits att jag skulle skriva ett inlägg om den mytomspunna spelmannen Hultkläppen (från nuvarande Nordanstigs kommun, Hälsingland). Hans efterlämnade alster råkade ju av en händelse trots allt stå för en av mina första kontakter med svensk spelmansmusik överhuvudtaget.

De introducerades mig av ingen mindre än en (dåvarande) ung herre och tillika riksspelman vid namn Thomas von Wachenfeldt, under en blöt och gammanstinn kväll på Baståsen. Det var för övrigt något av den perfekta festen. Jag menar, det är ju inte varje kväll man får lära känna ett helt folkmusikarv, live på fiol med blott ett vardagsrumsbord emellan därtill. (Ej heller är det särskilt vanligt att man kommer undan med att stoppa Beethovens 9:a i CD-spelaren och fortfarande hållas för en uppskattad DJ).

Nåväl, tiden flög och föga blev skrivet. Men… Nu har ehuru doktorn själv tagit stråken från strängen och begått podd. Så varför då skriva för egen andrahandsmaskin när man kan vägvisa direkt till källan?

Hopp in på TradPodden HÄR och lyssna till den säregna men sorgliga berättelsen om Hultkläppens liv och spelmansgärning! Förtäljd och framförd av Dr. Thomas von Wachenfeldt. Väl bekomme!

/Leo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.