10 tips för en trevligare nätmiljö

Vill man göra sin insats i att skapa en trevligare nätmiljö finns det ju som bekant många vägar att välja. Inte alla lika fruktsamma dock. Och en del rentav jämförbara med chickenrace mot betongsugga i hundra blås.

Man kan ju exempelvis leva rövare på sociala medier i några år, för att sedan gråta ut hos kvällspressen om hur hårt och hemskt det är på nätet. Eller göra som Svenska Institutet häromveckan och anförtro åt en aktivist att pula ihop en blocklista innefattande ca 14000 pers på ett av myndighetens Twitterkonton, och sedermera hänga ut dessa som nazister, homofober, näthatare, folkmordstwittrare och fan och hans moster. (Tjusig lista det där, förresten! Ingick själv, i celebert sällskap av bl.a krigskorrespondenten Magda Gad, medborgarjournalisten Tim Pool, internationella ambassadörer, försvarsmaktsanställda, riksdagspolitiker etc.)

Funkade kanske inte… jättebra? Eller?

RELATERAT:
Jag vet vad ni gjorde förra sommaren
Återbesök i näthatets väntrum
Rätt skrift på rätt plats

En annan variant är att fundera i lite konstruktivare banor. Är det – på riktigt – en förbättring i den gemensamma nätmiljön man vill bidra till? Inte bara som ett publicitetsstunt eller att få känna sig duktig i största allmänhet? Isåfall har jag några tips vilka envar som känner sig hugade kan fundera över. Månne låter det kontroversiellt i vissa öron, men vi är alla ansvariga. Det fina med det är dock att vi således också alla kan påverka.

Så…

1. Se över din nätnärvaro och hur du behandlar medmänniskor online. Ingen blir någonsin perfekt, men alla har rum för förbättring.

2. Tänk på att du har all rätt att vara den du är. Men komplettera tankegången med att världsaltet inte kretsar runt just dig. Du behöver inte gilla olika. Bara fatta att alla är olika. Och respektera det. Minns också att de flesta du möter online är främlingar. De tänker inte som du, känner inte som du och kan ha helt andra erfarenheter. Vad som tycks självklart för dig låter månne som rena UFO-resonemanget i nånannans öra, vem vet? Ha det med i beräkningen.

3. Skriv inte i affekt (eller var åtminstone återhållsam med det). Är du riktigt glödhett tvärförbannad? Koppla ner, koppla bort, sov på saken! Har du likväl behov av att ösa ur dig hela årsskörden av elakheter? Fine! Gör det i din dagbok – offline.
Med detta sagt, låt inte någon sätta sig på dig. Har vederbörande själv satt ribban så kan den nog fasen med all rätt läras både hoppa, springa och veta hut.

4. Be om ursäkt när det är påkallat. Det är inte ett tecken på svaghet (om nu nån trodde det), utan på att du besitter samvete, anständighet och en vilja om gott.

5. Skänk andra den bättre änden av dina tvivel. Försök förstå, inte missförstå. Tycker någon inte som du? Osis, det får du acceptera! Att andra har avvikande åsikter kan för en del säkert kännas både obekvämt och ovant, men är inte farligt. Jag lovar! Det går därtill utmärkt att enas om att man är oense.

6. Stå emot grupptryck. Tänk självständigt och försök bilda dig egna uppfattningar. Bara för att dina polare fått för sig att N.N är vidrig, dum och alldeles… alldeles… superorimlig så behöver det inte vara sant ur ditt perspektiv. Eller ens kanske ur någons?
Håll dig medveten om dina gruppmönster. Att säga ifrån till den/dem man ogillar är enkelt. Att göra detsamma till sina kompisar när de beter sig knackigt är en annan femma. Gör du ofta det ena men aldrig det andra, fundera på varför.

7. Kräv aldrig millimeterrättvisa. Det är dödfött, för den existerar inte. Någonstans!

8. Beteenden inverkar och handlingar har konsekvenser, precis som i analoga köttrymden. Den som inte är klar över detta har problem. Eller lär få. För det är ganska elementärt egentligen… Kastar du skit på andra så lär du tveklöst få skiten tillbaka. Troligen med ränta (och det är inte särskilt synd om dig). Visar du å andra sidan helt vanlig mänsklig respekt så kommer du på det stora hela kunna åtnjuta detsamma själv.

9. Håll isär begreppen. Inget gynnas av att de blåses upp och förvanskas. Att någon kanske skriver ”Stäng flyktingmottagningen!” må vara ett allt annat än sympatiskt ställningstagande. Men näthat är det inte. Behåll proportionerna!
Är du av typen som är lagd åt att anmäla? Var då extra omdömesgill. Kom ihåg att varje tvivelaktig beskyllning leder till att en riktig näthatare kommer undan. Världen har inte obegränsat med uppmärksamhet. Se till att den riktas rätt och där den hör hemma.

10. Stöd människor som du ser mår dåligt. Ett ynka vänligt ord kostar dig inget. Men kan vara väldigt uppskattat på andra sidan skärmen.

Till syvende och sist…
Det finns bara en person man har full kontroll över – sig själv! Att börja förändringen där är således den enskilt största och mest verksamma insats envar kan göra för att förbättra nättrevnaden.  Och faktiskt, detsamma gäller i världen i övrigt. Ovanstående lista funkar precis lika bra vid analogt umgänge.

/Leo

Annonser

6 thoughts on “10 tips för en trevligare nätmiljö

 1. Jag visste väll att jag gillar dig 😊
  Väldigt bra så borde vi alla tänka 😊
  Tack vill jag också säga 💜

 2. Hej.

  När självklarheter behöver berömmas med epitet som kloka ord är vi illa ute, men jag gör det ändå.

  Dock tror jag det här renderar utvisning för brott mot värdegrunden:
  ”Det finns bara en person man har full kontroll över – sig själv!”

  Det innebär ju att det inte beror på diagnoser, strukturer, hierarkier, gudar, andar, spontana ryckningar i rumtiden eller något annat – utan på mig. Om vi dessutom då har olika förmåga, olika potential och olika personlighet så kommer ju vissa att bete sig sämre än andra – vilket är ett normerande sätt att diskriminera på.

  Inte för att jag tycker så, men nog har jag haft en och annan kollega både på grundskola, gymnasium och inom den akademiska sfären (som student i mitt fall) som resonerar utifrån att det alltid beror på något annat än en själv.

  Själv tillämpar jag vad man kan kalla den germanska versionen av den gyllene regeln: det andra gör mot dig ger de dig lov att göra mot dem.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.